Home / Arbejdspladsen / ”Vitamin nydelse” er en vigtig bestanddel i det sunde måltid

”Vitamin nydelse” er en vigtig bestanddel i det sunde måltid

Her kommer endnu en blog skrevet af Julie Bowall, indehaver af Greenwitch. Vi stiller skarpt på den vigtige sunde balance og “vitamin nydelse”.

Rigtig mange mennesker, og jeg vil påstå de fleste, forbinder et sundt måltid med sunde råvarer såsom salat, økologi, ingen sukker, ingen gluten, og hvad der efterhånden er på den lange ”sundhedsliste” og ”sundhedspåbud”. Og jo, det kan ikke modargumenteres, at spinat er sundere at tilføre kroppen end en pomfrit. MEN hvis nydelsen ryger ud af måltidet, da kan det faktisk spænde ben for sundheden. Som psykologistuderende og ihærdig sundhedsentusiast har jeg lært både på skolebænken og ikke mindst på egen krop, hvad nydelse gør for vores sundhed, og især hvad der sker, når den ryger ud af sundhedsligningen.  

Nydelsen er så vigtig for vores sundhed, at den ligefrem kan kaldes for ”vitamin nydelse”. Nydelse styrker sundheden (1), og ifølge professor og hjerneforsker Morten Kringelbach ændrer nydelse hjernefunktionen, så mennesket bliver mindre deprimeret og mere lykkeligt. Ligeledes bliver hjernen bedre til at løse opgaver efter en omgang nydelse (2). Udeblivelsen af nydelse kan også være fremmende for negative følelser og stress, som jeg vil vove at påstå er langt mere usundt end nogen som helst usund fødevare.

Ovenstående er selvfølgelig ikke ensbetydende med, at vi skal kaste alle vores sundhedsintentioner ud af døren og blot fokusere på al den mad, som vi elsker og nyder. Sådan ville de fleste hurtigt ende med at leve af kage, burger og pizza, hvilket selvfølgelig ej heller er sundt.

Prioritér nydelse på lige fod med gulerødder og løbeture

Budskabet er, at vi alle husker at prioritere ”vitamin nydelse” på lige fod med andre vitaminer og næringsstoffer for at opnå det fulde udbytte af et måltid og en sund livsstil. Så husker du dine gulerødder og løbeture, er det vigtigt ej at glemme nydelsen i sundhedsbestræbelserne. Vi behøver den ikke hver dag men jævnligt, da den er modpolen til stress, tristhed og negative følelser.

Omend det er et stykke chokolade i ny og næ, en varm frokost på arbejdet, hjemmelavet mad, eller hvad der bringer dig nydelse, så er det sundhed for dig.  

 

Velbekomme ☺

 

Julie Bowall
Cand.psych. v/Københavns Universitet

Mindfulness Practitioner v/ Mindfulness Akademiet

Stifter og adm. direktør af Greenwitch

 

Kilder:

1: ”Professor: Husk nydelse, når du lever sundt” af Morten Grønbæk, lokaliseret d. 12.11.18 på www.politiken.dk  

2: ”Derfor er nydelse sundt” af Per Brændgaard, lokaliseret 12.11.18 på perbraendgaard.dk