Home / Tips / Stenalderkost for begyndere

Stenalderkost for begyndere

Stenalder- eller paleokost, som det også kaldes, er gennem de seneste år blevet en populær spise hos mange danskere. Måske har du allerede set, at Frokostfirmaet tilbyder din virksomhed at få stenalderkost til frokost. Men ved du egentligt, hvad paleokost indebærer? Vi har sammensat denne lille guide til dig, så du kan blære dig med din viden rundt om frokostbordet.

Hvad er stenalderkost?

Stenalderkosten er et forsøg på at spise som man gjorde i gamle dage – meget gamle dage. En grundregel hedder, at hvis en hulemand ikke kan spise det, så kan du heller ikke. Det vil altså sige, at principperne bag stenaldermad er bygget op omkring den føde, som var tilgængeligt for stenaldermennesket. Heraf navnet. Hvis du undrer dig over navnet paleo, så kommer det af Paleolitikum, som er latin for den ældste stenalder.

1604577_629425490457642_2092486530_n

Der er teorier der peger på, at menneskets fordøjelsessystem ikke har ændret sig siden jæger-samler-samfundet, og derfor hævder den moderne hulemand at vores kost heller ikke bør gøre det. Med stenalderkost giver man kroppen det den har brug for – og intet andet. Mennesket har ikke brug for hvidt sukker, tilsætningsstoffer og forarbejdet mad uden næring, så det er der intet af i paleomad. Stivelse omdannes til sukker, så det går den moderne hulemand også en stor bue udenom. Til gengæld har mennesket brug for fedt og protein, som er hovedbestanddelen i stenalderkosten. Hulemanden anbefaler dig derfor at spise masser af kød og fisk. Vitaminer og kostfibre er dog også en vigtig del af kosten. Den får man fra masser af grønt, frugt og bær.

Hvorfor spise stenalderkost?

Overvægt er et moderne fænomen, der er en negativ følge af de industrialiserede fødevarer og den vestlige verdens moderne madvaner. Det var altså ikke noget man kendte til i stenalderen, hvilket i sig selv er en grund til at spise efter hulemandens idealer.
Stenalderkost er for dem, der vil sin krop og helbred det allerbedste. Derfor betragter mange peleo som en livsstil fremfor en diæt, da den sunde krop ikke blot kommer af en sund kost. Motion og søvn er også vigtige parametre i jagten på det kernesunde legeme. Paleo-entusiasten vil bl.a. kunne mærke forbedringer i forhold til et mere stabilt energiniveau, bedre søvn, smukkere hud og slankere krop.

Stenalderkost til frokost

Hos Frokostfirmaet går vi ind for sundhedsfremmende frokost, og derfor kan vi anbefale dig og din virksomhed at spis stenalderkost ved middagstid. På den måde skabes et stabilt grundlag for en sundere tilværelse og arbejdsdag. Vi har vores egen paleo ordning Paleo Frokost, som du kan læse mere om her.

Husk at vi også tager din virksomhed tilbage til stenalderen med vores tilvalgskoncept Jorden Rundt. Her kan din virksomhed få en ekstra dosis sundhed med lækker og moderne mad fra fastfoodkæden Palæo.

Hvis du vil være endnu klogere på stenalderkost så besøg i øvrigt Paleo-kost.dk.